ΡΕ ΜΙΝΟΡΕ

1914540 894906273911797 4839827530402170461 n

Από την Ανατολή στη Δύση, από την Πόλη στο Βόλο, από τη Σμύρνη στην Αγία Παρασκευή. Μια ιδέα που γεννήθηκε και ωρίμασε χρόνια τώρα ακούγοντας ιστορίες από τη γιαγιά μας, από προσφυγοπούλες γειτόνισσες που ερχόμενες από ανατολικά έφεραν μαζί τους μπόγους με τα λιγοστά τους ρούχα, τα λαμπερά κοσμήματά τους και όλα τα θαμπά γυάλινα βαζάκια με τα μπαχαρικά τους. Ότι ακριβώς χρειάζεται για να ξαναχτίσεις μια ζωή. Κουβάλησαν με προσοχή τα βιώματά τους, τον πολιτισμό τους και την ιδιοσυγκρασία τους. Όλα εκείνα τα χρώματα που χρειάζονταν για να ζωγραφίσουν τους γκρίζους τοίχους των αυλών τους. Όλα εκείνα τα παραμύθια για να μεγαλώσουν τις νέες γενιές χωρίς να ξεχάσουν την καταγωγή τους, μα πάντα δεκτικοί να μπουν στην αγκαλιά της Μεσογείου και να συνταιριάξουν τα ακούσματά, τις γεύσεις και τις καρδιές  τους. Το «Ρε μινόρε» γράφτηκε στην εξώπορτά μας και έχει μέσα του όλες τις αγαπημένες γεύσεις της Ανατολής αλλά και της Μεσογείου. Έχει μέσα του τις νότες από σμυρναίικα τραγούδια, έντεχνα και λαϊκά της Ελλάδας μας. Είναι ένας ζεστός, προσεγμένος χώρος, στην Αγία Παρασκευή Βόλου γεμάτο από πολλές μικρές γωνιές αναμνήσεων και εικόνων. Μια σύζευξη των ελληνικών περασμένων δεκαετιών και ανατολικών πινελιών που αποτυπώνονται κυρίως στα πιάτα της κουζίνας του, στη ροή των εξαιρετικών τοπικών οίνων και στη διάθεσή του να αναβιώσει ένα στέκι που θα αγκαλιάσει όλους τους φίλους που αγαπούν την διασκέδαση.

Το παλιό κτίριο που έγραψε ιστορία στην περιοχή με την υπογραφή του Μιχάλη Μαλακασιώτη μετατρέπεται σε ένα μουσικό ταβερνείο με σκοπό να καλύψει το κενό που αφέθηκε αρκετά χρόνια τώρα. Η ενιαία τζαμαρία στην πρόσοψη του μαγαζιού επιτρέπει ελεύθερα την θέα μας στη γραφική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το λουλουδάτο προαύλιό της. Τα παστέλ χρώματα των τοίχων δένουν με την ιδιαίτερη οροφή του από φυσικό ξύλο. Ένα γραφικό ξύλινο μπαλκόνι φωτίζει τη μουσική σκηνή ενώ το πάλκο από παλιούς ρεμπέτες ζωντανεύει ξαφνικά και κάπως παράξενα δίπλα από το τραπέζι σας δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια γειτονιά του παλιού Βόλου που ξενυχτά κάτω από το νυχτερινό ουρανό. Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό αρχειακό υλικό γεμίζει διάφορες γωνιές του μαγαζιού, ενώ με ένα ποδήλατο εκείνης της ξένοιαστης εποχής μπορείτε νοερά να δραπετεύσετε για λίγο από την παρέα σας και να σεργιανίσετε στις παλιές γειτονιές της περιοχής και των παιδικών σας χρόνων. Ένας συνδυασμός ξύλου, φυσικών υλικών, τσιμέντου, μωσαϊκού, παλιών αντικειμένων και σύγχρονης αισθητικής στο πιάτο σας θα σας πείσουν ότι το «παλιό» μπορεί να συνυπάρξει με το «νέο», να αγαπηθεί και να προκαλέσει την οπτική σας. Το εσωτερικό μπαρ του μεγαλώνει πλασματικά από γυρτούς καθρέπτες προετοιμάζει τη μεταφορά των πιάτων σας από την εμφανή κουζίνα του στα παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια της σάλας.

Το «Ρε μινόρε» κουρδίζεται σχεδόν όλα τα βράδια της εβδομάδας από Τρίτη έως Σάββατο αλλά και Κυριακή μεσημέρι. Τα πιάτα της κουζίνας στηρίχθηκαν σε παραδοσιακές συνταγές, γνώριμες γεύσεις από μεσόγειο και πολίτικα αρώματα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε κουλτούρας. Οι οίνοι που επιλέχθηκαν για να συνοδεύσουν τα εδέσματά σας προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς που με την αξιοπρεπή δουλειά και το εμφανές μεράκι τους φέρνουν στο χώρο μας τα ανάλογα μπουκάλια για ατελείωτες οινοποσίες...

Όλα αυτά βέβαια, γίνονται κάπως μυστικά, κάπως φανερά, κάπως αυθόρμητα ανάμεσα σε σκορπισμένες νότες της ορχήστρας μας η οποία υπόσχεται και δεσμεύεται για πραγματική διασκέδαση και πολλά αφιερώματα σε έλληνες συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές ή θεματικές βραδιές από αγαπημένα είδη μουσικής.

Καλώς να ορίσετε !

 Τηλ: 24210 60344 - 6974515147 - 6970215620

facebook follow